A Barcelona, 29 d’abril de 2013 en Joan González, director de DocsBarcelona, Teresa Enrich, directora de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) de la Generalitat de Catalunya, i Llucià Homs, director de Promoció de Sectors Culturals de l’ICUB de l’Ajuntament de Barcelona, han presentat a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm la programació de la setzena edició del Festival Internacional de Cinema Documental, que tindrà lloc del 28 de maig al 2 de juny. L’acte ha estat el punt de trobada de molts dels protagonistes del certamen aixi com dels professionals convocats al Pitching Forum, un dels mercats de presentació de projectes i finançament més prestigiosos del món.
El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) es concentrarà bona part de les propostes, i es repartiran per els Cinemes Renoir Floridablanca, la Filmoteca de Catalunya, l’Aribau Club, els Multicines Aribau, l’Auditori de La Pedrera i les biblioteques Vilapicina i la Torre Llobeta i Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles.

Barcelona serà en aquest cinc dies la capital del gènere documental a on acudiran prop de 450 professionals procedents de 34 països.
Es mantenen les seccions de Nou Talent, amb la projecció de propostes signades per la pedrera emergent de realitzadors, Xtra, no competitiva, i Kids & Teens, l’aposta per atraure públic infantil i juvenil.
Dimecres 29 de maig al cinema Aribau comença la programació amb un Approved for adoption, documental d’animació per a tots els públics, poètic relat de la vida de Jung, que es el protagonista, director del muntatge i autor del còmic previ al llargmetratge, Piel color miel, que ha rebut nombrosos reconeixements.

Diumenge 2 de juny amb North of the Sunel periple de dos joves a la cerca de les millors onades de surf del món en una illa noruega de l’Àrtic, posarà el punt i final a una edició que projectarà 38 títols en vuit sales de la capital catalana.

Bajarí,una producció catalana, retrat de la Barcelona gitana, del flamenc i la rumba, creada a la ciutat, es projectara a la Filmoteca de Catalunya i donarà el tret de sortida a l’Any Carmen Amaya, després gaudirem de l’actuació de la seva protagonista, Karime Amaya, neboda-néta de Carmen Amaya i valor emergent del flamenc actual, a la Plaça Salvador Seguí.

Un altra novetat d’enguany serà l’espai de trobada que s’instal•larà a la Plaça de les Dones, bona oportunitat per conèixer els convidats després de les projeccions.

S’oferirà tanmateix un ampli ventall d’experiències audiovisuals al públic, rel.lacionades en molts casos amb temes d’absoluta actualitat, com la corrupció amb Hunting Corruption, la identitat amb The Network, l’espionatge amb Finnish bloo l’espionatged Swedish heart,  els terratrèmols a la Xina amb Fallen City Checkmate. Strategy of a Revolution, les conseqüències de la crisi econòmica The Queen of Versailles, els abusos de poder El Alcalde,  el futur d’Internet Google i el cervell mundial, l’extrema violència The Act of Killing, la llibertat d’expressió Big Boys Gone Bananas! o el mur israelià amb Infiltrators.

Al festival descobrirem personatges sorprenents, com el protagonista de 138 segons, Josep Gironés, campió d’Europa de boxa i escorta del president de la Generalitat a la II República, que esdevindria finalment, una figura polèmica a l’exili mexicà, o  Marquesa,  inquilina de l’últim palau urbà amb ús domèstic de Barcelona.
El palmarès d’aquesta edició estarà format per quatre guardons i el jurat estarà integrat pel periodista Quim Casas, la directora Judith Colell, el productor i director Oriol Porta i el consultor Alfred Vernis, que fallarà el Premi DocsBarcelona a la Millor Pel•lícula, dotat amb 5.000€ i una estatueta, també es reconeixeran tres títols més amb els premis Nou Talent, Teens & Docs i el del públic.

Dos realitzadors de prestigi convidaran el públic a reflexionar sobre el procés de creació documental amb dues classes magistrals a l’Auditori de la Fundació Catalunya – La Pedrera, el periodista i director suec Fredrik Gertten, que se centrarà en les dificultats de realitzar una obra socialment compromesa, a partir de la seva experiència amb el rodatge de Bananas! i la persecució de la multinacional alimentària Dole Food Company, la qual el va empènyer a rodar Big Boys Gone Bananas!, i Michael Glawogger que serà enguany el protagonista de 7 PLANS 7, proposta anual de DocsBarcelona a una personalitat rellevant del món documental, qui amb la tria de 7 plans o seqüències de la seva trajectòria obre un debat public sobre el llenguatge audiovisual. Amb Whores’ Glory,  producció que aborda la prostitució a Tailàndia, Bangladesh i Mèxic i que presenta també al festival, Glawogger tancara la trilogia dels documentals globals que completen Megacities i Workingman’s Death.

Barcelona, ha esdevingut una escola de documental de prestigi internacional, que atrau estudiants de fora, i a mes d’exportar talent propi s’ha format la cantera de joves realitzadors emergents,  en cada edició el festival aposta  per mostrar les seves darreres produccions, com Bajarí d’Eva Vila, Google i el cervell mundial de Ben Lewis, Marquesa d’Andreu Meixide, En un xip multicolor. La vida de Neil Harbisson de Roger Soldevila, Isaac Martínez i Josep Parés, Sabores y lenguas, el Raval de Zé Peixoto, 138 segons de Joan López Lloret, o Planeta Blanc d’Aymar del Amo, són alguns exemples d’aquesta “Nova Escola de Barcelona”.

En paral•lel  DocsBarcelona convocarà la indústria del gènere en un dels mercats de presentació de projectes i finançament més prestigiosos del món, el Pitching Forum, i amb altres activitats especialment adreçades als professionals,  workshops, un congrés internacional sobre documental interactiu InterDocsBarcelona i sessions de visionat a porta tancada amb televisions, distribuïdors i agents de venda Rough Cut Screenings.
Aquest any el mercat de finançament ha rebut 235 projectes de documental procedents de 37 països, dels quals s’han seleccionat 25 que es presentaran els dies 30 i 31 de maig davant un panell de 30 finançadors internacionals. Unes xifres que un any més han situat el DocsBarcelona com un dels quatre mercats de finançament de documentals amb més demanda del món, juntament amb Sheffield Doc Fest (UK), IDFA (Amsterdam) i Hot Docs (Toronto).

L’InterDocsBarcelona és una jornada dedicada al documental interactiu i les formes narratives sorgides a partir de les noves tecnologies. Experts nacionals i internacionals d’aquest àmbit revisaran tres estudis de cas el dimecres 29 de maig a l’Auditori de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Consulta la programació a www.docsbarcelona.com.