Poster
El proper 7 de juny a les 20:00h, als Cinemes Girona de Barcelona (c/ Girona 175), Visions documentals presenta : 138 segons de Joan López Lloret.

D’en Joan López Lloret, un dels directors mes prolífics del panorama documental català, vàrem poder veure en temporades passades “Diumenge a les 5”, sobre el procés de pau a Irlanda del Nord, i “Sinaia, más allá del océano”, sobre l’exili català a Mèxic. En aquesta ocasió torna a Mèxic seguint la pista d’un personatge fascinant: Josep Gironès, “el noi de Gràcia”, un boxejador campió d’Europa en diverses ocasions i aspirant al títol mundial dues vegades, que va ser escorta del president Companys durant la República. Natural del barri de Gràcia (al carrer Llibertat, molt a prop del Cinemes Girona, hi ha una placa a la casa on va néixer) en Gironès, que va ser molt famós a la seva època – “com Messi” diu un dels que el recorden-, va haver de fugir a Mèxic deixant a Barcelona dona i filla, acusat de ser torturador en una txeca. Estant a Mèxic es va provar que ell no havia estat cap torturador, però la notícia no convenia al regim franquista i es va tapar. Ningú, ni la seva filla, sap què va passar a Mèxic i perquè no va tornar mai; “Gironès no s’exilia, s’esfuma” diu un altre dels entrevistats. El documental, amb una narració molt ben travada i una esplèndida música original d’en Toti Soler, s’apropa a aquestes incògnites i fa viatjar l’espectador en la mateixa incertesa que el va acompanyar en la seva vida, esdevenint una història de noms propis però alhora universal.

La versió que projectarem, de 70’, no s’ha vist comercialment a casa nostra ni al cinema ni a la TV, tot i que ha passat per diversos festivals (Docs Barcelona 2013, Docs DF 2013, Barcelona Sport Film Fest 2014 i II muestra de cine Mexicano en Uruguay 2014). En el col·loqui posterior comptarem amb la participació del director, del productor executiu, Pio Vernis, i el net d’en Gironès, Antoni Sastre.

Us hi esperem!