Tpt a punt per la 11ena edició dels Premis Gaudí, on 36 produccions aspiren a les diverses categories d’aquesta gala de l’Academìa de Cinema. Enguany, s’ha cuidat especialment la paritat de gènere en la direcció dels llargmetratges de ficció, documentals i per a televisió nominats.

 El Palau de Congressos de Catalunya, serà, per primera vegada, la seu dels Premis Gaudí, que es prepara per rebre més de 1.600 convidats. La  cerimònia, dirigida per Lluís Danés i conduïda pel Mag Lari, serà retransmesa en directe per TV3, Catalunya Informació i iCat

La gala de lliurament dels XI Premis Gaudí, una producció de l’Acadèmia del Cinema Català i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals(CCMA), reconeixerà aquest diumenge 27 de gener, les millors pel·lícules de l’any 2018 en 22 categories. La cerimònia, amb més de 1.600 convidats, es podrà veure en directe i en prime time a TV3, després del Telenotícies Vespre (21.55 hores), amb els comentaris d’Ismael Martín Carolina Rosich per als telespectadors. També serà retransmesa en directe per Catalunya Informació i iCat, amb un programa especial presentat per Àlex Gorina i Marc Garriga i hi haurà un ampli seguiment minut a minut a les xarxes socials de l’@academiacinecat.

Màgia, reivindicació, música i festa 

Amb el Mag Lari com a mestre de cerimònies i sota la direcció, per tercer any consecutiu, de Lluís Danés, la gala dels XI Premis Gaudí apostarà per la màgia com a fil conductor amb una escenografia plena de miralls que remet a una frase d’Ettore Scola (“el cinema és un mirall pintat”) i que busca, en paraules de Danés, posar-nos a nosaltres mateixos, com a indústria i com a país, davant un mirall i poder explicar el punt en què ens trobem. Amb un equip de guionistes format per Pau Escribano, Oriol Bosch, Elisenda Pineda i Oriol Jara, i amb un lema contundent (“ens cal el vostre cinema”), la cerimònia mantindrà un caràcter reivindicatiu i farà una crida en favor de la llibertat d’expressió: “Els premis ajuden el sector, i sobretot els espectadors, a visibilitzar-lo i a creure-se’l, tot i que estem en un moment dramàtic, i mirarem de parlar-ne a la gala. Necessitem un punt de militància, d’estar convençuts que en aquest país es poden fer pel.lícules i es poden fer en la nostra llengua”, manté Danés.

Tots els detalls sobre l’espot dels XI Premis Gaudí >>

La llista de lliuradors de la gala inclou a intèrprets com Bruna Cusí (guardonada l’any passat per ‘Estiu 1993’), Miki Esparbé, Aina Clotet, Mercè Sampietro, Vicky Luengo, Juanjo Puigcorbé, Laia Manzanares, Silvia Marsó, Roger Coma, Elisabet Casanovas, Itziar Castro, Aida Folch, Adrian Grösser, Iván Morales o Àngel Llàcer (presentador de la gala fa dos anys), i a cineastes com Albert Serra o el també actor i director Pau Durà. 

L’onzena edició dels Gaudí comptarà amb els números musicals de Joan Colomo, la Ju, Roger Mas, Alba Carmona, Elena Tarrats i Alfred Garcia, que també lliurarà el Premi Especial del Públic juntament amb les actrius Anna Castillo i Candela Serrat.

Per segon any consecutiu, l’Acadèmia del Cinema Català proposa un premi escollit pels espectadors, d’entre les vuit nominades en les categories de Millor pel·lícula i Millor pel·lícula en llengua no catalana.  Les votacions es mantenen obertes fins el proper dia 25 de gener al web premidelpublic.premisgaudi.cati entre els participants es sortejarà una targeta VIP doble per anar al cinema tot l’any, gentilesa del Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya; una subscripció anual a FilminCAT per veure cinema online tot l’any, i una subscripció semestral a l’edició digital de La Vanguardia, així com dos lots de vins DO Catalunya.

La mirada femenina i el talent emergent

La presència femenina ha arribat per quedar-s’hi: si a la passada edició, un 40 per cent de les nominacions (i un 50 al palmarés) eren per dones, pràcticament doblant les dades de 2017, enguany s´ha avançat, fregant el 50 per cent. Una representació del talent femení que brilla especialment en la categoria de la direcció: la meitat dels llargmetratges nominats a Millor pel.lícula, Millor pel.lícula en llengua no catalana, Millor documental i Millor pel.lícula per a televisió estan dirigides per dones: Elena Trapé (Les distàncies), Sara Gutiérrez Galve (Yo la busco), Celia Rico (Viaje al cuarto de una madre), Mar Targarona (El fotógrafo de Mauthausen), Alba Sotorra (Comandant Arian), Diana Toucedo (Trinta lumes), Sílvia Quer (De la ley a la ley) i Sílvia Munt (Vida privada). La incorporació natural de les dones en les nominacions als Gaudí també es manifesta fermament en categories com Muntatge, Fotografia, Direcció Artística, Efectes Visuals o So.

Després de guardonar els primers llargmetratges de Mar Coll (Tres dies amb la família), Carlos Marques-Marcet (10.000 Km.), Carla Simón (Estiu 1993), Kike Maíllo (Eva), Neus Ballús (La plaga) o Sergi Pérez (El camí més llarg per tornar a casa), les nominacions dels Premis Gaudí tornen a demostrar la seva sensibilitat i el seu compromís amb el talent emergent. Enguany, quatre dels signants dels vuit títols candidats a Millor pel.lícula i a Millor pel.lícula en llengua no catalana són debutants: Sergi Portabella (Jean-François i el sentit de la vida), Sara Gutiérrez Galve (Yo la busco), Pau Durà (Formentera Lady) Celia Rico (Viaje al cuarto de una madre).

Consulta les 36 produccions nominades als XI Premis Gaudí >>

El glamour dels Gaudí

La catifa vermella del Palau de Congressos obrirà les seves portes a les 19.30 hores i els primers en trepitjar-la seran el Mag Lari i Lluís Danés, presentador i director de la gala, i la junta directiva de l’Acadèmia de Cinema Català. A banda dels lliuradors, brillaran cares conegudes com els directors Juan Antonio Bayona, Isaki Lacuesta, Isa Campo, Jaime Rosales, Elena Trapé, Celia Rico, Sergi Portabella,  Carles Bosch, Joel Joan, Gustavo Sánchez, Alba Sotorra, Pau Durà, Mar Targarona, Sara Gutiérrez Galve, Lluís Maria Güell, Sílvia Quer o Sílvia Munt. 

Actors i actrius seran també protagonistes a la catifa vermella. La trepitjaran Marisa Paredes,  Alex Brendemühl, Carme Elías, Alexandra Jiménez, Lola Dueñas, Eduard Fernández, Clara Segura, Alain Hernández, Israel Gómez, Sergi López, Maria Ribera o el flamant Gaudí d’Honor, Joan Pera.També hi passaran els músics Raül Fernández Refree Joan Ximénez Petitet. Un cop acabi la gala, a les 00.30 hores, els guanyadors tornaran al photocall per fer-se la foto de família.

En el capítol institucional, han confirmat la seva assistència el Ministre de Cultura, José Guirao; el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonés, i la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Laura Borràs; el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello i el comissionat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats; el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, i el president delegat de l’Àrea de Cultura, Martí Pujol, i la directora de l’ICAA, Beatriz Navas, entre d’altres.

Per tercer any consecutiu el Col·legi oficial de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) col·labora amb els Premis Gaudí perquè presentadors, guardonats i personalitats de l’Acadèmia llueixin joies de manufactura o artesania de col·legiats catalans, tant a la catifa vermella com a la gran cerimònia del cinema català.

Les favorites i el guanyador

36 produccions han estat nominades en alguna de les 22 categories dels Premis Gaudí. Les pel.lícules amb més opcions són Entre dos aguas, Viaje al cuarto de una madre i El fotógrafo de Mauthausen (amb 9 nominacions), Petra (amb 8) i Les distàncies (amb 7).

Després del parlament de la presidenta de l’Acadèmia, Isona Passola, arribarà un dels moments més emotius de la nit, quan l’actor Joan Pera rebrà, de les mans de Mercè Sampietro (Gaudí d’Honor 2018), el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2019 per la seva feina davant les càmeres, damunt dels escenaris i darrera el faristol: actor estimadíssim pel públic, ha viscut fenòmens com les sèries de televisió del Doctor Caparrós i les seves obres de teatre al costat de Paco Morán (La extraña pareja, La jaula de las locas, Matar al presidente); ha estat la veu en català i en castellà de Woody Allen o Rowan Atkinson, i ha protagonitzat pel.lícules com Forasters, Yucatán o la internacionalment guardonada TV-Movie Pau, la força d’un silenci.

Més detalls sobre el Gaudí d’Honor 2019 >>

La gala, també a la xarxa, a #PremisGaudí

La nit també tindrà un ampli seguiment minut a minut des dels canals de l’Acadèmia del Cinema Català a TwitterInstagram i Facebook que oferiran selfies des de la catifa vermella amb “Twitter Mirror”, continguts exclusius i les primeres reaccions dels guanyadors i guanyadores a backstageA Instagram, es podran veure les primeres reaccions dels guanyadors amb l’estatueta, així com també els principals rostres que formen part de la gala i que ens acompanyaran la nit de diumenge. Els mitjans digitals de TV3 i Catalunya Ràdio també oferiran un ampli seguiment de la gala. Els usuaris es podran sumar a tota aquesta conversa social amb l’etiqueta #PremisGaudí. un titular per definir les nominacions a la XI edicions dels Premis Gaudí la frase més adequada seria “ha quedat molt repartit”. I és que els films Entre dos aguas, Viaje al cuarto de una madre i El fotógrafo de Mauthausen encapçalen la cursa amb 9 nominacions seguits a molt poca distància per Petra amb 8 candidatures i Les distàncies amb 7. És a dir, cal tirar de tòpics i dir que tot pot passar en una de les edicions més disputades que es recorden. En total són 36 els títols optaran enguany als Premis Gaudí.