El proper 6 de febrer a les 20:00h, als Cinemes Girona de Barcelona (c/ Girona 175), Visions documentals presenta: “Guatemala. Cuando el futuro perdió el miedo” de Jordi Ferrer.

“La historia de Guatemala está escrita, con sangre y lágrimas, en el cuerpo y en el alma de sus mujeres”.

Amb aquesta frase comença aquest impactant documental sobre Guatemala, que incideix especialment en la relació directa que hi ha entre la seva historia i la violència contra les dones.
El documental arrenca amb la lluita del poble guatemalenc que va aconseguir el 1944 trencar amb les arrelades cadenes d’una opressió que arrossegava des que era colònia espanyola, i que a penes havia canviat durant el segle XIX, i mostra com aquesta gosadia va tindre com a resposta una planificada repressió estatal de més de cinc dècades dirigida fonamentalment pels grans terratinents, operada per l’exèrcit, amb el suport dels EUA i de l’alta jerarquia de l’església catòlica.
Durant set anys Jordi Ferrer ha anat teixint aquesta terrible història, amb documentals inèdits, reportatges, fotografies i documents històrics, així com en entrevistes a actors claus, tant nacionals com estrangers. Una història que ens endinsa en els últims 70 anys de Guatemala mostrant-nos que encara que varen ser els pobles indígenes els més colpejats per la repressió, i el genocidi són aquests mateixos pobles els qui varen emergir amb força, convertint-se en actors a qui no es pot ignorar, perquè sense ells no hi ha nació. El documental evidencia, també, que el poble que no aprèn de la seva història està condemnat a repetir-la, en mostrar que la violència urbana, que avui esquartera a dones i arrossega diàriament a joves de sectors populars a la tomba, és el producte d’un estat que es va negar d’una banda, a reconèixer i castigar el genocidi i els crims contra la humanitat comesos des del 1954 al 1996 blindant-se amb un sistema d’impunitat, i d’una altra, de no fer res per canviar les estructures socials, que es mantenen intactes, permetent, així l’existència d’explotacions agrícoles i mineres en mans de les grans companyies transnacionals, el que ha comportat una nova etapa d’enfrontament en àrees indígenes en que els pobladors locals defensen amb la vida els seus últims territoris.
Un treball que es converteix en material indispensable per entendre el dolor i les fragmentacions de la Guatemala del segle XXI.

En la presentació i el col·loqui posterior comptarem amb el seu director i guionista, en Jordi Ferrer, i amb el cooperant internacional Jordi Garrel de la Fundació Pau i Solidaritat.

Us hi esperem!