En el llindar del documental i la ficció, “Los desheredados” retrata el propi pare de la directora enfrontant-se a la fi del negoci familiar, a causa dels efectes de la crisi econòmica. L’Acadèmia dels Goya l’ha preseleccionat en la categoria de curtmetratge documental.

El curt es va rodar al Prat el gener de 2016 gairebé en la seva totalitat i la gestió de les localitzacions i els permisos va anar a càrrec del programa municipal “El Prat Film Office”.

El curtmetratge “Los desheredados”, dirigit per la pratenca Laura Ferrés, ha estat preseleccionat per a la 32ena edició dels Premis Goya, que se celebraran el 3 de febrer de 2018. En el llindar del documental i la ficció, “Los desheredados” retrata el propi pare de la directora enfrontant-se a la fi del negoci familiar, a causa dels efectes de la crisi econòmica.

L’Acadèmia dels Goya ha anunciat a finals d’aquest mes d’octubre els 35 curtmetratges preleseccionats per a la propera edició, que es divideixen en tres categories: animació (10 preseleccionats), documental (10) i ficció (15). Los “desheredados” correspon a la categoria de documental.

Durant les properes setmanes, tots els curtmetratges preseleccionats podran ser votats pels membres de l’Acadèmia, que decidiran els que, finalment, optaran als Premis Goya 2018.

Los desheredados, una crida a la dignitat dels afectats per la crisi

El mateix pare de la protagonista, Pere Ferrés, és el protagonista d’aquest curtmetratge de 18 minuts de durada, que descriu com s’enfronta a la fi del negoci familiar. Amb 53 anys, el protagonista està a càrrec d’una empresa d’autocars, amb problemes econòmics a causa de la crisi. Això el porta a organitzar comiats de solter per aconseguir ingressos extra, però, malauradament, molts dels clients d’aquestes festes solen destrossar-li el vehicle. Tot i això, ell lluita per mantenir la seva dignitat. La família, doncs, es troba en l’epicentre d’aquesta història, on també apareix l’àvia de la directora.

Sota la producció executiva de Valérie Delpierre, “Los desheredados” ha estat guardonat enguany amb el premi “Leica Cine Discovery”, com a millor curtmetratge de la Setmana de la Crítica del Festival de Canes, i reconegut com a millor curt europeu al festival de cinema portuguès Curtas Vila do Conde International. També ha estat nominat als Premis de Cinema Europeu que se celebren el proper 9 de desembre a Berlín, a més de participar en d’altres festivals de cinema d’arreu del món.

El curtmetratge es va rodar al Prat el gener de 2016 gairebé en la seva totalitat i la gestió de les localitzacions i els permisos va anar a càrrec del programa municipal “El Prat Film Office”. En el curt, es poden veure indrets de la ciutat com el carrer d’Empordà, el pàrquing de l’estació de Renfe o les cotxeres de Fersprat.

Cal recordar que el Prat de Llobregat és la tercera ciutat de Catalunya en produccions audiovisuals. Durant el 2016, va acollir un total de 143 produccions audiovisuals, amb més de 180 dies de rodatge.

Segon treball de la directora pratenca Laura Ferrés

Laura Ferrés (El Prat de Llobregat, 1989) és llicenciada en direcció cinematogràfica a l’ESCAC. “Los desheredados” és el seu segon treball, després de “Perro Flaco”, el seu projecte final de carrera, un curtmetratge de ficció que també va ser seleccionat per 60 certàmens de cinema d’arreu del món. Entre ells, cal destacar la Setmana Internacional de Cine de Valladolid de 2014 i el Montreal World Film Festival 2015 (Canadà).