El proper 5 de setembre a les 20:00h, als Cinemes Girona de Barcelona (c/ Girona 175), Visions documentals presenta: Alexandre Deulofeu, l’historiador del futur d’Àngel Leiro.

Encetem la 6a temporada de Visions Documentals amb un documental sobre un dels personatges més singulars de la nostra història recent: Alexandre Deulofeu. Mitjans anys 40 aquest farmacèutic empordanès, amic d’en Pujols i d’en Dalí, que el considerava un dels genis locals, va formular una sorprenent teoria: “La matemàtica de la història”, afirmant que les civilitzacions i els imperis passen per cicles equivalents als dels éssers vius i que mitjançant el coneixement d’aquests cicles s’evitarien les guerres aconseguint que els processos foren pacífics.

Acabada la Guerra Civil, en Deulofeu deixa Figueres i s’exilia a Franca. És allí on escriu “La matemàtica de la història” i on deixa clar els seus vaticinis sobre el futur. De vegades hom ha anomenat en Deulofeu el Nostradamus català, però la comparació no li fa justícia perquè en Deulofeu no és un endeví ni s’inscriu en el pensament màgic. Al contrari, el seu mètode es reclama científic, es basa en les matemàtiques, la història i la biologia. El més sorprenent de tot, però, és que les previsions d’en Deulofeu en aquests 70 anys s’han anat complint. Als anys 60 “La matemàtica de la història” va arribar fins al mateix Pentàgon nord-americà perquè pronosticava que l’enfonsament de la Unió Soviètica i la caiguda del Mur de Berlín seria a finals del segle XX. Dos fets que s’han produït tot i que als anys 40 quan en Deulofeu ho va preveure semblaven gairebé impossibles.

Però encara hi ha una cosa més que fa que “La matemàtica de la història” tingui més actualitat que mai: el que diu sobre Espanya. Deulofeu pronostica la desmembració d’Espanya pel 2020. Això, no cal dir-ho, fa que des de part del sobiranisme s’hagi acollit amb gran interès les prediccions d’en Deulofeu. Es compliran també aquests vaticinis? D’aquest i altres temes debatrem després de la projecció, tant amb el director i l’equip tècnic, com amb l’historiador i nét d’Alexandre Deulofeu, Juli Gutiérrez Deulofeu, que és el fil conductor d’aquest documental fet amb afecte, però també amb distància critica i sobretot amb sentit de l’humor. També comptarem amb la presència d’alguns dels entrevistats com la Patricia Gabancho, entre d’altres.

Us hi esperem!