Foto2
El proper 4 d’abril a les 20:00h, als Cinemes Girona de Barcelona (c/ Girona 175), Visions documentals presenta: Retratos de una búsqueda d’Alicia Calderón.

A finals del 2006, el llavors president de Mèxic, Felipe Calderón, va declarar la guerra als traficants de drogues. Aquesta decisió, lluny de disminuir els problemes de violència, ha deixat milers de persones assassinades i desaparegudes. Des de llavors moltes mares mexicanes busquen els seus fills desapareguts en aquesta terrible “narcoguerra”. La periodista Alicia Calderón buscava un nou camí que s’allunyés del periodisme tradicional per explicar aquestes històries, i així va sorgir Retratos de una búsqueda, on les històries de Margarita, Guadalupe i Nativitat s’entrellacen per explicar les diverses maneres de portar la cerca i enfrontar la incertesa. Aquesta és una pel·lícula contra la desmemòria i la indiferència, un retrat del Mèxic actual i una de les seves pàgines més doloroses: una guerra de la que ho desconeixem gairebé tot.

L’escriptora Lolita Bosch ho explica així a Voces Contra la Barbarie: “…el ex presidente Felipe Calderón, le declaró públicamente la guerra al narcotráfico y puso este vocablo en el centro de la conciencia nacional. Su decisión no estuvo cautelosamente pensada ni partió de una estrategia sensata ni absolutamente honesta. La ciudadanía mexicana quedó entre lo que Marcela Turati llamó un fuego cruzado. Siete años después, el número de asesinados, desaparecidos, extorsionados, mutilados, amenazados, desplazados y víctimas de crímenes de diversa gravedad en México equivale a cifras de guerra. El estado de desprotección de la población, la amenaza contra la prensa, las mínimas garantías de las que no gozan las víctimas que buscan justicia, la censura mediática y el miedo no hacen sino profundizar en esta visión del país. Y el grado de crueldad del que hemos sido testigos era inimaginable para todos nosotros hace apenas siete años, antes de la guerra. México es ahora un país distinto.”

En la presentació i col·loqui posterior, comptarem amb la directora, Alicia Calderón, i amb el coguionista del documental, l’escriptor i periodista mexicà José Miguel Tomasena.

Us hi esperem!

Venda d’entrades anticipades