Megaupload, portal que permetia l’emmagatzematge i descàrrega de tot tipus d’arxius, i la possibilitat de descarregar els continguts de forma gratuïta o bé pagant quotes que podien ser mensuals, trimestrals o annuals, que permetien un accés més ràpid i il·limitat als arxius, en preus que anaven des dels 9,99 dòlars mensuals fins als 199,99 dòlars “de per vida”, i de la publicitat, que obtenien tant de la seva pròpia gestora de mitjans, Megaclic, com de Google Adwords i altres serveis populars d’anuncis, havien permès a Megaupload aconseguir un benefici de 175 milions de dòlars. Fundada a Hong Kong l’any 2005,  s’havia convertit en una de les eines més utilitzades pels internautes que volien compartir documents, i tambe per als que buscaven maneres d’accedir a continguts audiovisuals, com sèries i pel·lícules, de forma gratuïta.

En torn de Megaupload havien nascut diferents portals com Megavideo, Seriesyonkis o Taringa, a on es podien veure arxius en streaming, i altres especialitzats en fotografia, música o continguts pornogràfics, molts d’ells amb drets d’autor i que la pàgina pasaba per alt. El FBI considera que els responsables del portal lideren una “organització criminal” responsable d’una enorme xarxa de pirateria informàtica mundial, i els acusa de blanqueig de diners, infraccions massives dels drets d’autor i violació de la propietat intel·lectual, entre altres. I ha fet empresonar a quatre dels responsables de l’empresa, Kim Schmitz, conegut com Kim Dotcom, un conegut “hacker” alemany de 37 anys, fundador de la companyia, els alemanys Fin Batato i Mathias Ortmann, i l’holandès Bram van der Kolk. Tots quatre detinguts per la policia neozelandesa a instàncies del FBI, (pendents de ser extradits als Estats Units), i que va voler desmarcar completament aquesta actuació de l’allau de protestes contra la llei antipirateria dels Estats Units, la SOPA, declarant que l’operació és el resultat de dos anys d’investigació, però la coincidència temporal amb el debat sobre la nova llei ha fet que la clausura de Megaupload s’interpreti com una represàlia per aquestes protestes.

En la investigació, a més de Google, apareixen involucrades altres empreses que van gestionar pagaments de la trama, com Paypal i Moneybookers, dues de les pàgines que van tancar els comptes de suport a Wikileaks. Paypal, propietat d’Ebay (els responsables de la qual són contribuents del Partit Republicà, impulsors de la llei SOPA), destinada a perseguir les descàrregues il·legals en internet,  se’ls acusa d’haver tramitat 110 milions de dòlars de pagaments d’internautes a la xarxa. Moneybooks va tramitar 5 milions de dòlars a comptes dels responsables.

El col·lectiu Anonymous, ha reaccionat ràpidament al tancament de Megaupload “hackejant” la pàgina oficial del FBI, i bloquejant d’altres rel·lacionades amb la llei SOPA, com la del Departament de Justicia dels Estats Units, Sony i Universal Music, la qual és una de les empreses que s’havia posicionat més clarament a favor de la llei SOPA per tal, de protegir els drets d’autor. Tot això, ha provocat multitudinàries protestes dels usuaris via Twitter, Facebook i altres xarxes socials, mostrant la seva clara oposició al tancament de les pàgines i a on s’arriba a parlar del “world war web” (guerra mundial de la web) i per on hi circulen enllaços de falses pàgines que clonen el desaparegut Megaupload, i on algunes d’elles porten “malware”.

La formació ‘Pirates de Catalunya’ s’ha sumat a la queixa penjant a internet un arxiu sonor que conté 72 minuts de silenci, i considera que hi ha milers de ciutadans afectats que han perdut els seus propis treballs i creacions, allotjades a Megaupload. Aquesta quantitat de gent i dades que s’han vist afectats per eltancament són incalculables, i afirmen que “acabem de presenciar la eliminació indiscriminada d’una part significativa del coneixement humà per ordre judicial “, (es creu que la informació que contenia Megaupload era un 4% del total existent a internet), i que en definitiva si les productores de música i cinema s’esforcen a endurir les lleis antipirateria, es únicament sota l’afany de seguir lucrant-se amb el treball de tercers (els artistes). Megaupload tenia planejat pagar als artistes per crear un nou servei ‘online’ de música com alternativa a iTunes, amb aquest sistema el 90% dels guanys que obtinguessin les creacions serien pels autors, i la data del llançament era aquest any 2012.

Megaupload també permetia compartir entre altres usuaris, arxius propis, documents i altres, penjats legalment al servidor, i que ara  tampoc són accessibles des del tancament de la pàgina, i es desconeix si en algun moment es podran recuperar. El president de l’Associació d’Internautes, Víctor Domingo, ha explicat a ‘Efe’ que han rebut més de 200 peticions sobre com cal actuar, i recomana que denunciïn la situació als cossos de seguretat.

Tampoc queda clar, si el FBI té la intenció d’actuar amb totes les altres pàgines que desenvolupen la mateixa o similar activitat que Megaupload, o bé si l’objectiu d’aquesta acció era advertir aquestes webs del que pot passar sinó compleixen la legalitat. Igualment, pàgines com Hotfile o Fileserver entre d’altres, han disminuit els seus serveis gratuïts o simplement els han fet de pagament, per por a les represàlies.  Mentres, en altres publicacions subrratllen i aplaudeixen l’augment espectacular de les taquilles cinematogràfiques als EEUU i a Espanya…

(extret d’Ara Cat, VilaWeb, Lamalla i Pirates de Catalunya)